🔥 Promocja! Prezent ZA DARMO do zamówienia powyżej 255 PLN! 🎁

Vajco Środek do marynowania jaj Vajo 100 g

Kod: 68060SCZ
4,72 zł 3,84 zł bez VAT
W magazynie

Informacje szczegółowe

Opis szczegółowy produktu

Sprawdzony przepis naszych babć na marynowanie jajek.

Używać

Zawartość torebki wymieszaj z około 6-10 litrami zimnej wody i zalej roztworem jajka umieszczone w szklanym lub kamionkowym pojemniku, tak aby jego głębokość wynosiła co najmniej 5 cm. Przykryj pojemnik celofanem i przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Temperatura nie może spaść poniżej 1°C. Ta ilość powinna wystarczyć na około 100 jajek. Jaja należy zużyć w ciągu 12 miesięcy. Roztwór zazwyczaj tworzy osad. Rozcieńczony roztwór można wylać do środowiska naturalnego bez ryzyka uszkodzenia (zmniejsza kwasowość gleby).

Kompozycja

wodorotlenek wapnia E526.

Ogłoszenie

Wiadomość od użytkownika:
Marynuję jajka we wrześniu i październiku, kiedy mam ich nadmiar, i robię to w OVA. Wykorzystuję je na Boże Narodzenie do pieczenia ciasteczek, jeśli kury przestaną wtedy znosić. Jeśli nie, piekę je w bułkach aż do wiosny. Bez problemu ubijam białka na sztywną pianę. W przypadku tych marynowanych jajek trzeba tylko bardzo uważać, oddzielając białka od żółtek przed ubiciem. Białko nie jest tak dokładnie oddzielone konsystencją od żółtka, jest jakby rzadsze i lubi mieszać się z żółtkiem.

7 powodów, dla których warto jeść jajka!
Jajka są uważane za superżywność. Charakteryzują się najbardziej zbilansowaną zawartością ważnych substancji odżywczych, zawierają niemal wszystkie niezbędne witaminy i są lekkostrawne. Ponadto zawierają dużą ilość białka, dzięki czemu są odpowiednie dla każdego, kto chce zrzucić zbędne kilogramy lub zbudować masę mięśniową.

1. Zawierają dużą ilość wysokiej jakości białek
Czy tracisz na wadze? W takim razie zdecydowanie powinieneś włączyć jajka do swojej diety. Jaja zawierają białka, które są bardziej wartościowe biologicznie niż białka z mięsa czy mleka. Ich głównym źródłem jest białko jaja. Stanowi ono największy składnik suchej masy jaja i zawiera od 10 do 12% białka. Udział białka w żółtku wynosi około 16%. Białka jaj są cenne zwłaszcza ze względu na wysoką zawartość aminokwasów egzogennych, które są niezbędne dla człowieka, ponieważ nie jest on w stanie ich sam wytworzyć. Są one również bardzo strawne (od 98 do 100%).

2. Są pełne witamin i minerałów
Jaja zawierają wszystkie witaminy oprócz witaminy C. W żółtku dominują witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K), natomiast w białku znajdują się witaminy z grupy B. Składniki mineralne to przede wszystkim żelazo, fosfor, potas i cynk, a selen jest ważnym pierwiastkiem śladowym.

3. Białka jaj są beztłuszczowe
Najczęściej omawianym składnikiem jaj jest tłuszcz zawarty w żółtku. Stanowi on około 2/3 suchej masy żółtka. Z żywieniowego punktu widzenia najważniejsze są fosfolipidy, które stanowią około jednej trzeciej tłuszczu jaja. Mają one pozytywny wpływ na strukturę i funkcjonowanie komórek. Białko natomiast nie zawiera tłuszczu i ma niską wartość kaloryczną.

4. Jajka zawierają cenne kwasy tłuszczowe
Ważnym składnikiem tłuszczów są kwasy tłuszczowe. Zwykłe jajko zawiera około 6 g kwasów tłuszczowych. Niektóre kwasy tłuszczowe zawarte w jajach mają właściwości przeciwzakrzepowe, przeciwmiażdżycowe i przeciwzapalne, a ich zwiększone spożycie zapobiega chorobom układu krążenia (miażdżycy, zakrzepicy), reumatoidalnemu zapaleniu stawów i ma inne pozytywne skutki. Dla dzieci, zwłaszcza poniżej 3. roku życia, są one niezbędne dla rozwoju mózgu i wzroku. U osób starszych przyczyniają się do równowagi hormonalnej, która zmienia się wraz z wiekiem.

5. Jaja mają wysoką wartość odżywczą
Jaja należą do najcenniejszych produktów spożywczych ze względu na wysoką wartość odżywczą. Średnia wartość energetyczna jajka wynosi 332–387 kJ. Głównym źródłem energii jest żółtko.

Według Agencji ds. Standardów Żywności większość osób (poza osobami cierpiącymi na hipercholesterolemię) nie musi ograniczać spożycia jaj.

„Dla zdrowych osób spożywanie 1-2 jajek dziennie nie stanowi żadnego ryzyka, o ile ich dieta nie zawiera nadmiernej ilości innych źródeł cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych. W żywieniu dzieci w wieku 6-12 miesięcy zaleca się spożywanie 4 żółtek tygodniowo, ponieważ żółtko jest cennym źródłem wysoko przyswajalnego żelaza. Nie należy jednak podawać białka małym dzieciom ze względu na ryzyko wystąpienia alergii” – dodaje Kamila Míková.

6. Nie musimy martwić się o cholesterol.
Cholesterol jest również związany z jajami. Obawy związane z jego spożyciem są jedną z przyczyn spadku spożycia jaj w większości krajów rozwiniętych, w tym w Czechach. Cholesterol jest jednak niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poziom cholesterolu w organizmie jest silnie zależny od indywidualnego metabolizmu każdego z nas. Dieta może wpływać na niego w stosunkowo niewielkim stopniu, maksymalnie do 30%.

Wysoki poziom cholesterolu we krwi należy do czynników ryzyka chorób układu krążenia. Jego powstawanie jest spowodowane zwiększonym spożyciem energii w diecie, zwłaszcza tłuszczów o wyższej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych. Poziom cholesterolu może również wzrosnąć podczas stosowania diety wysokoenergetycznej, która nie zawiera cholesterolu. Jednak liczne badania wykazały, że długotrwałe (6 miesięcy) spożywanie 2 jaj dziennie prowadziło do nieznacznego obniżenia poziomu cholesterolu.

„Dzisiejsze jaja zawierają również mniej cholesterolu. Udało się to osiągnąć dzięki hodowli kur i modyfikacji mieszanek paszowych” – podkreśla Kamila Míková.

7. Salmonella nie stanowi problemu w przypadku jaj w kartonie
Salmonella to mikroorganizmy wywołujące niebezpieczne choroby. Jaja są najczęściej wymieniane jako źródło tych chorób. Zakażenie salmonellą pochodzi od chorej kury nioski lub ze środowiska hodowli. Skorupki jaj są najbardziej skażone, zwłaszcza jeśli są zanieczyszczone odchodami lub ściółką. Salmonella ulega zniszczeniu jedynie poprzez odpowiednie podgrzanie.

Skorupki jaj są czasami uszkodzone lub brudne, a mikroorganizmy mogą być przenoszone ze skorupki nie tylko na jajko, ale także na jego otoczenie – na dłonie, powierzchnie kuchenne, naczynia, inne produkty spożywcze itp. Jeśli obawiasz się niebezpiecznych mikrobów, sięgnij po jajka w kartonie. Skorupka, która może zawierać salmonellę, jest z nich usuwana, a jaja są również pasteryzowane w celu zabicia mikroorganizmów.

Parametry dodatkowe

Kategoria: Składniki do gotowania i pieczenia
Waga: 0.195 kg
EAN: 8595020800300

Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą publikować posty. Proszę zaloguj się lub zarejestruj.

Nie wypełniaj tego pola:

Kontrola bezpieczeństwa